Oz Magazine

Oz was een onafhankelijk uitgegeven, alternatief / ondergronds tijdschrift dat geassocieerd werd met de internationale tegencultuur van de jaren zestig. Terwijl het voor het eerst in 1963 in Sydney werd gepubliceerd, werd een parallelle versie van Oz vanaf 1967 in Londen gepubliceerd. Het Australische tijdschrift bleef tot 1969 en de Britse versie tot 1973.

De centrale redacteur, gedurende het hele leven van het tijdschrift in beide landen, was Richard Neville. Mede-redacteuren van de Sydney-versie waren Richard Walsh en Martin Sharp. Mede-redacteuren van de Londense versie waren Jim Anderson en later Felix Dennis en vervolgens Roger Hutchinson.

In zowel Australië als het VK werden de makers van Oz vervolgd op beschuldiging van obsceniteit. Een aanklacht uit 1963 werd snel afgehandeld toen de drie redacteuren, op advies van een advocaat, schuldig pleitten. In twee latere processen, één in Australië in 1964 en de andere in het Verenigd Koninkrijk in 1971, werden de redacteuren van het tijdschrift in hoger beroep vrijgesproken, nadat ze aanvankelijk schuldig waren bevonden en waren veroordeeld tot zware gevangenisstraffen. WikiAnother mag