Mijn Aquariums

Tropische aquaria, ik heb er 6 staan. Van AziĆ« tot Midden-Amerika en alles er tussenin qua zoet water. Omdat het mijn specialiteit is hier wat foto’s van de bakken bij avond. Ik noem ze mijn 3D breedbeeld TV’s.

De Aziƫ Biotoop

Dit is mijn laatste pronkstuk, begonnen in 2018, loopt nog goed.
Inhoud :750 Liters,
5 Botia L., 6 Glasbarbelen, 10 Torpedobarbelen, en 5 siamese algeneters, die de boel kraakhelder houden, samen met mij en mijn twee potfilters.
Oh, en die vuurrode, dat zijn sherrybarbelen, die zitten er ook een stuk of zes in.
De zelf gebouwde ‘rotswand’ is hol en erachter is veel van de techniek verborgen : aanzuigbuizen , pompen, verwarmingselementen, ph-metersondes et cetera.
Twee ledstrips op de muur projecterend kunnen schitterende lichteffecten op de achtergrond maken. Zonsopgang en ondergang is computergestuurd hier.
Een close up. Die drieling op de voorgrond zijn de Siamese Algeneters, die andere twee de Siamese tweeling.

De Midden-Amerika bak in wording, momenteel vooral ‘Huis van Anubias’, wat slaat op de dominerende plantensoort Anubias. Bevolkt met een vreedzame Botia Macracantafamilie van ruim 15 jaar oud, die je op de voorgrond ziet. Twee maanvissen, negen borstelneuzen, (buiten beeld hier) en hier nog vijfenzeventig kardinaaltetra’s. Ook schijnt er nog een paar Kuhlii modderkruipertjes verborgen te wonen in de jungle maar ik zie ze maar eens per jaar.

Deze zelfde bak in een eerder stadium.
Is trouwens 450 Liter en ruim tien jaar oud:

Naast deze twee reuzenaquaria heb ik dus nog vier kleinere bakjes staan, waarvan nu een beknopt overzicht :

mijn Vechtvis Betta Splendens zijn paradijsje.
mijn 150 Literbakje, gezelschapsaquarium.
mijn 60 Liter Black Molly biotoopje.
oei, draad-, en andere alg. In deze bak laat ik de boel (een beetje) de boel. (de 150 Liter gezelschapsbak)

Hier houden we het maar even bij anders scrolt u zich suf. Ik vind aquaria een mooie hobby, en wil je ooit advies vraag me gerust. Met 35 jaar ervaring weet ik het een en ander ervan. Al blijf je leren op het vlak van biologie, en zelfs chemie komt erbij kijken, wil je het perfect in balans krijgen. Hoewel de natuur altijd zelf een evenwicht zoekt, moet je altijd bijsturen en controleren want het gaat wel om dierenlevens die op het spel staan. En je wilt ze zo’n mooi mogelijk leven geven. De illusie van vrijheid aan de dieren bieden, vandaar ook de grootte van mijn bakken. Die grootte maakt het ook eenvoudiger om de boel in evenwicht te krijgen : het begint steeds minder onderhoud te vergen naarmate het volume hoger ligt.